Menu Sluiten

Even niks

Maak jij daar plek voor in je leven? Even helemaal niks, je hoeft even helemaal niks te doen, je hoeft nergens heen, alleen hier helemaal te zijn.  Dat is best een lastige klus voor ons brein. Onze samenleving is zo ingericht dat  voortdurend een groot beroep wordt gedaan op het jongste deel van ons brein, de neocortex. En dat deel van ons brein vergroot de kans dat je je grenzen voorbij gaat, dat je als het ware voortdurend het gaspedaal indrukt. Omdat je niet op tijd stilstaat bij hoe je je voelt. Het beoefenen van o.a. hartcoherentie zorgt ervoor dat je hier wel bij stilstaat. Je traint je zenuwstelsel om op tijd ook af te remmen en weer in balans te komen.

Algemene dagelijkse handelingen lenen zich hier ook goed voor. Wanneer je bijvoorbeeld onder de douche staat, merk dan eens op of je het water ook voelt stromen over je lijf, hoe weldadig dit voelt, dat je dankbaar bent voor deze luxe. Of merk je op dat je gedachten je alweer meenemen naar de rest van de dag en wat je allemaal nog te doen hebt?

Vooral in de overgang/menopauze laat het lichaam merken dat het niet meer mee wil in ‘de vaart der volkeren’. De schommeling van hormonen, de afname van oestrogeen zorgt voor onrust. Het lichaam vraagt op tijd rust, pas op de plaats, meer zorg voor jezelf en minder voor de ander onvoorwaardelijk beschikbaar zijn. Dat helpt je mee om een nieuwe balans te vinden.

De overgangsklachten geven je de boodschap om beter voor jezelf te zorgen en dat betekent vaak het maken van andere keuzes dan voorheen.