Menu Sluiten

De overgang

Hoe behoud je je energie en veerkracht in de overgang?

Door de schommelende hormonen raak je uit balans. De klachten kunnen je overvallen en het komt vaak voor dat je ze niet als zodanig herkent. Vaak hoor je vrouwen verzuchten: ik herken mezelf niet meer, wat is er toch met me aan de hand. Of je wil het niet weten. Want je praat niet over de overgang, er is weinig gehoor voor, er wordt lacherig over gedaan. Je voelt je ongelukkig, alleen en onbegrepen.

Veel vrouwen (en hun omgeving) hebben onvoldoende kennis van de overgang. Ook niet dat je al vanaf 35-40 jaar in de pre-menopauze kunt komen. De oorzaak hiervan is de geleidelijke afname van hormonen. Vooral de afname van het hormoon oestrogeen kan klachten geven (plaatje van menokracht). Dit is belangrijk om te weten met name als er nog een kinderwens speelt. De overgang manifesteert zich gemiddeld rond het 50e jaar.

Veel vrouwen zijn dus niet goed op de hoogte, maar ook hun omgeving niet.

De huisarts of bedrijfsarts herkennen ook niet altijd goed de klachten. De klachten worden nogal eens verward met burn out-klachten of depressieve klachten. Of het wordt wel herkend als overgangsklacht, maar er wordt gezegd dat je er maar mee moet leren leven. Er wordt dus niets met de klachten gedaan.

Door alle hormoonschommelingen en het feit dat je het niet herkent of dat het niet begrepen wordt, maakt de overgang tot een kwetsbare periode. Het is ook een tijd van verandering. Een transitiefase met bijbehorende emoties. Het zelfbeeld van de ‘supervrouw’, die alles moet kunnen en nooit zeurt wordt aangetast. Het vraagt het besef van niet meer alles te kunnen zoals je het voorheen deed. Dat  is lastig om te accepteren. Want er wordt vaak veel van je gevraagd, zorg voor je kinderen, mantelzorg, je werk en huishouden etc. En dat terwijl de afname van de hormonen ook zorgt voor een afname van je ‘zorghormonen’. Het gaat niet meer zo vanzelfsprekend. Het valt je zwaarder als voorheen. Je hebt meer behoefte aan tijd en aandacht voor jezelf. Je lichaam geeft het ook aan. Wanneer je doorgaat als voorheen, gaat je lichaam nog harder roepen.

De overgang kun je zien als een wake up call voor verandering. Het legt je leven als het ware onder de microscoop en laat zien wat je moet veranderen of aan moet pakken.

Hoe leer je eerder stil te staan bij wat je voelt en te luisteren wat je lichaam aangeeft? Wat is er nodig om te veranderen? Hoe te komen tot een nieuw perspectief en zingeving?

Daar kan ik je bij helpen.