Menu Sluiten

Wie ben ik?

Lange tijd heb ik geworsteld met het feit dat ik veel wilde doen, ondanks door klachten verminderde energie. Ik had geen geduld om naar mijn lichaam te luisteren en ook nu vind ik dat soms nog moeilijk. Waardoor de valkuil van toch meer willen doen op de loer ligt.

Waarom vind ik het zo moeilijk om mijn grenzen te houden? Deels is het ontstaan vanuit een innerlijk verlangen om mijn talenten te ontwikkelen. Deels had ik last van een innerlijke slavendrijver (innerlijke criticus), die me altijd weer voort jaagde. Goed was niet genoeg. Het kon altijd beter. En ook keek ik naar anderen: als zij het kunnen, moet ik het ook toch kunnen? Kom op, gewoon doorgaan, stoer zijn… dan gaat de moeheid wel over. Onvoldoende stond ik er bij stil dat de overgang hierbij een belangrijke rol speelde. Ik vond het moeilijk te accepteren dat ik meer rust nodig had dan de ander. De prestatiedruk die ik ervaarde in mijn werk maakte dat mijn lichaam en geest overuren draaiden. Ook het moeilijk nee kunnen zeggen speelde daarbij een rol. Leren nee zeggen ging gepaard met veel ongemak en soms ook schuldgevoel.

Inmiddels ben ik er van overtuigd, dat het luisteren naar je lichaam heel belangrijk is. Zeker als je problemen hebt met een verminderde energie is het fijn om te leren hoe je je veerkracht behoudt. Zodat je in ieder geval die dingen kunt doen, die je wil doen. Minder energie hebben is niet altijd zichtbaar. Daardoor is er ook niet altijd begrip voor en vraagt het extra inzet om voor je zelf op te komen.

Als je jezelf hierin herkent, dan wil ik je graag bijstaan. Omdat ik weet hoe dat voelt.

Opleiding en ervaring

Ik heb veel ervaring opgedaan als psychosociaal werker in de gezondheidszorg en in het bijzonder in de hartrevalidatie. Een groot deel van mijn werk omvat het begeleiden van mensen die geconfronteerd worden met verlies – al dan niet blijvend – van hun gezondheid. Ik help mensen bij het vinden van een nieuw emotioneel evenwicht, bij het overwinnen van angst voor herhaling, het verwerken van wat er gebeurd is, het anders leren omgaan met stress, het weer hervatten van werk of andere bezigheden en het veranderen van leefstijl in het kader van secundaire preventie.

Wat mij hierbij telkens weer boeit en fascineert is te zien hoe een ieder verschillend om kan gaan met het herstelproces, een proces wat als kern in zich heeft, het begrip verandering. Mijn visie op verandering is: iedere verandering nodigt uit tot persoonlijke ontwikkeling.  In eerste instantie ben je bij verandering geneigd om aan het oude, bekende vast te houden. Allerlei angsten, blokkades, niet realistische gedachten kunnen je in de weg zitten en je blik vertroebelen. Oude patronen gaan wrikken, werken niet meer, de nieuwe situatie vraagt een andere kijk. We gaan samen op zoek naar die andere kijk en wat er nodig is om de verandering tot stand te kunnen brengen. Verandering is het zoeken naar een balans tussen oud en nieuw en vraagt geen extreem nieuwe aanpak. 

Mijn belangrijkste opleidingen zijn:

  • HBO-opleiding Maatschappelijk werk en Dienstverlening
  • post HBO opleiding Professionele communicatie, gericht op het omgaan met veranderingsprocessen
  •  jaaropleiding Byron Katie The Work
  • Heartmath hartcoherentie-therapeut

Registraties

Ik ben aangesloten bij:

Heartmath logo